PREDLOG IZLETA FRUŠKA GORA
Primetila sam da je ljudima koji nisu iz Vojvodine teško da se kreću Fruškom gorom i da često isplaniraju da obidju destinacije koje su daleko jedna od druge. Da se to ne bi desilo, odlučila sam da predlažem rute koje možete da prodjete u jednodnevnom izletu, opušteno i bez jurnjave.
Primetila sam da je ljudima koji nisu iz Vojvodine teško da se kreću Fruškom gorom i da često isplaniraju da obidju destinacije koje su daleko jedna od druge. Da se to ne bi desilo, odlučila sam da predlažem rute koje možete da prodjete u jednodnevnom izletu, opušteno i bez jurnjave.


MANASTIR MALA REMETA– FRUŠKOGORSKA LUGARNICA– IZLETIŠTE ŠIROKE LEDINE–MANASTIR BEŠENOVO–JEZERO BELI KAMEN
Mala Remeta

Mala Remeta, poznata kao Remetica i Remetsko, smeštena je dva kilometra od sela Jazak i jedan je od najmanjih fruškogorskih manastira. Prema predanju, podigao ga je kralj Dragutin, ali su ga vrlo brzo opustošili Turci. Zahvaljujući monasima manastira Rače na Drini, Mala Remeta je obnovljena krajem 17. veka. Zbog bogate i živopisne fasade odaje utisak gotovo najlepšeg sakralnog objekta u ovom kraju. Unutrašnjost krasi visoki ikonostas, delo Janka Halkozovića iz druge polovine 18. veka.


manastir mala remeta

Manastir Mala Remeta je okružen predivnom bagremovom šumom, a do njegove kapije vodi makadamski put. Na samom ulazu u portu, debelu hladovinu prave ogromna stabla oraha. Atmosfera oko manastira je mirna i spokojna, kao da je vreme stalo; tek povremeni lavež iz daljine remeti tišinu.Izgradnja manastira završena je 1739. godine, a crkvu su zidali majstori Todor i Nikola. Glavni ktitor bio je Stanko Milinković iz susednog sela Šuljam. Zapisano je da je Stanko platio majstorima 145 dukata i obezbedio im veće količine brašna, mesa, soli, vina i rakije za vreme izgradnje.

Iz iste godine potiče i zaštitna povelja izdata od generala Valisa manastiru Beočinu, kojom se štiti manastir Mala Remeta. Dokumenta pokazuju da je 1754. godine Jovan Jovanović, oberlajtant Petrovaradinske regimente, reparirao unutrašnjost manastirske crkve i sagradio podrum ispod manastirskih ćelija. Njegova udovica Ružica je, po njegovoj želji, kasnije izgradila još tri monaške ćelije sa malom kuhinjom.


fruskogorska lugarnica
Fruškogorska lugarnica

Nalalazi se u selu Mala Remeta i pravi je izbor za sve one koji žele odmor u seoskom ambijentu. Poseduje restoran sa 50 mesta, iz kojeg se pruža pogled na Frušku goru i Srem, vinski podrum (kačaru) sa 20 mesta i letnjikovac. Objekat je pogodan za sve vrste proslava, seminara, rekreativne nastave i nastave u prirodi, kao i drugih vrsta skupova. Prostrano dvorište sa igralištem za decu, domaće životinje i konji učiniće vaš boravak na ovom mestu vrednim pamćenja. Smeštajni kapacitet čine dva petokrevetna apartmana, jedna petokrevetna i jedna četvorokrevetna soba. Sa ovog mesta možete lako do vrdničkih bazena, obližnjih jezera i izvora a jedan od najlepših manastira se nalazi tik iza ograde.


Izletište Široke ledine

Ovo predivno izletište nalazi se nedaleko od Bešenovačkog Prnjavora, u blizini manastira Mala Remeta. Ne nalazi se pored glavnog puta, ali smernice i utabana staza olakšavaju dolazak do njega. Čim vam se ukaže prelep pogled na donji Srem, znaćete da ste na pravom mestu. Tu su još i letnjikovac, klupice i stolovi, kao i omanje igralište za decu, pa je izletište idealno za odmor i porodična okupljanja. Na Širokim ledinama je 1942. godine stradao narodni heroj Boško Palkovljević Pinki, čije se spomen-obeležje nalazi nedaleko odatle.

 

Manastir Bešenovo 

Prema predanju, s kraja 13. veka, na južnim padinama Fruške gore, uz potok koji danas nosi naziv Čikoš, osnovao kralj Dragutin Nemanjić (1253–1316). Posvetio ga je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, zaštitnicima njegove plemenite vladarske loze. Stoga je Bešenovo jedini manastir na Fruškoj gori čiji se nastanak vezuje upravo za svetu lozu Nemanjića. Ostali su, kao što je poznato, mahom nastali u vreme poslednjih srpskih despota Brankovića, plemenite loze koja je takođe kanonizovana u našoj svetoj crkvi. Mada drugi materijalni tragovi nisu sačuvani, o postojanju manastira Bešenovo u doba kralja Dragutina govori drevni zapis o njegovom krstu iz 1297. godine. Na jednoj njegovoj strani su, kako se u zapisu navodi, ugravirana upravo slika i naziv Bešenova, čija slava su i danas Dragutinovi zaštitnici Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo. Tokom 2013. godine počela je rekonstrukcija manastira koja i dan-danas traje, ali svakako možete posetiti unutrašnjost i dvorište.

besenovacko jezero
Jezero Beli kamen 

Nalazi se nedaleko od manastira Bešenovo. Ovo jezero je poznato pod nezvaničnim imenom Beli kamen ili prosto Bešenovačko jezero. Nalazi se u selu Bešenovo na Fruškoj gori. Osamdesetih godina prošlog veka cementare Lafraž i Beočin otpočele su kopanje krečnjaka na samoj granici Nacionalnog parka Fruška gora. Posle višegodišnjeg uništavanja mirnog života okolnih sela i jurnjave kamionima kroz nacionalni park, priroda je odlučila da se osveti. Tokom kopanja kopa presečena je glavna vodena žila. Voda je pod ogromnim pritiskom počela da puni kop i cementare su morale da prekinu svaki dalji rad i eksploatisanje kamena. Kako je voda konstantno tekla, kop se punio i nastalo je jezero poznato pod nazivom Beli kamen ili Bešenovačko jezero, jer se nalazi između Bešenova i Bešenovačkog Prnjavora. Vegetacija je mediteranska, može se naći čak i divlji origano! Što nije ni čudo, jer su ovde sedimenti još iz doba Panonskog mora. Zato na trenutak jezero može podsetiti na neko grčko ostrvo. Sa jedne njegove strane je krečnjak, takozvani beli kamen, a sa druge terra rossa (zemlja crvenica). Na samom jezeru nema mobilnog signala ili je vrlo slab jer se praktično nalazite u rupi. Voda je čista, prozirna, neobične tirkizne boje, a kažu i lekovita zbog svog mineralnog sastava koji potiče još iz doba Panonskog mora. Jednom prilikom sam videla devojke koje su se mazale tim belim kamenom ili blatom i na pitanje zašto to rade rekle su mi da je zapravo lekovito. Jezero je nekada bilo poribljeno, ali je sada većina riba izlovljena, a od preostalih vrsta prisutni su primerci tostolobika, crvenperke i babuške.

prirucnik za putovanja po srbiji

Ono što svakako želim da napomenem je da u mojoj knjizi “Priručnik za putovanja po Srbiji" možete naći 10 ruta kojima da se krećete na Fruškoj gori.