GDE JESTI NA FRUŠKOJ GORI
Na Fruškoj gori nalazi se mnoštvo šarmantnih restorana, salaša i vinarija koji čekaju da otkriju svoje gastronomske tajne posetiocima. Ovaj istorijski i prirodni dragulj Srbije ne samo da oduzima dah svojim pejzažima, već ima i bogatu kulinarsku ponudu koja će zadovoljiti i najprobirljivije ukuse. U ovom blogu možete saznati gde se može najbolje jesti na Fruškoj gori.
Fruška gora je sama po sebi tajna iako mislimo da priča na sva zvona. Verujte mi na reč, tek kad redovno krenete da je obilazite shvatićete da će vam svaki put otkrivati lepote o kojima se malo priča i kojih nema nigde. Osim što je nazivaju „Svetom gorom Vojvodine“ ona ima puno toga za videti a da nisu manastiri, iako ni njih nikako ne trebate zaobići. Radujem se što su mnogi moji prijatelji krenuli više da je istražuju Na Fruškoj gori nalazi se mnoštvo šarmantnih restorana, salaša i vinarija koji čekaju da otkriju svoje gastronomske tajne posetiocima. Ovaj istorijski i prirodni dragulj Srbije ne samo da oduzima dah svojim pejzažima, već ima i bogatu kulinarsku ponudu koja će zadovoljiti i najprobirljivije ukuse. U ovom blogu možete saznati gde se može najbolje jesti na Fruškoj gori.

RESTORAN KOMPLEKS VIDIKOVAC

Nalazi se na obroncima Fruške gore u selu Ledinci. Verujem da je s’ razlogom dobio ime Vidikovac jer je ovde jedan od lepših pogleda koje sam videla. Okružen je šumom i ima najlepši pogled na Dunav i Novi Sad. Čitav ambijent je ukrašen cvećem, rustičan je i topao, osoblje je veoma kulturno i na nivou. Vidikovac je zapravo restoranski kompleks koji se sastoji od tri celine: restoran, svečana sala i bungalovi.Ja ću sad pričati o restoranu. Prvo što ćete osetiti kad dođete ovde je mir, nema zbrke, trke i pompe, sve ide lagano i tečno, ugodno je a to vam je prvi znak sa kakvim profesionalcima imate posla. Na svom meniju imaju internacionalne i domaće specijalitete. Na jelovniku su najzastupljenija jela od teletine, piletine i ćuretine. Cvetić preporuka je da probajte file Vidikovac.

PERKOV SALAŠ

Perkov salaš, smešten u neposrednoj blizini fruškogorskog naselja Neradin i manastira Grgeteg, pruža jedinstveno iskustvo pravog sremačkog ambijenta. Okružen nepreglednim poljima, brežuljcima i šumama, ovaj autentični salaš očarava svoje posetioce. Kroz razgovor sa gostoljubivim domaćinima, uz čašu domaće rakije ili soka i sveže pečene kiflice, pite ili kolače, posetioci će se upoznati sa kulturom, istorijom i tradicijom ovog dela Srema. Na salašu se nalazi i etnološka zbirka, debela hladovina za uživanje, kao i prodavnica suvenira. Zainteresovani posetioci mogu da nauče kako se prave domaći džemovi, slatko i sokovi, ali i da prošetaju okolnim predelima, beru lekovito bilje ili jednostavno uživaju u prirodi.

RAJSKA BAJKA

Smešteno u šumi nedaleko od Novog Sada, na Paragovu, nalazi se jedno potpuno novo i neobično mesto koje će oduševiti ljubitelje prirode- Rajska bajka. Ovo mesto nije običan kafić, restoran ili prenoćište, već je zamisao da bude mnogo više od toga. Obišli smo ovaj bajkoviti šumski kutak i uverili se da je jednako prijatno posetiti ga i leti, kada se ljuljate na ljuljaškama, kao i zimi, kada pijete topli napitak pored pucketave vatrice. Sve što ću vam reći je da je ovo restoran u kom nemate roštilj, za ostatak se uverite sami.

ATOS KORUŠKA

U zapadnom delu obronaka Fruške gore, na samoj obali Dunava, u opštini Beočin, nalazi se vikend naselje Koruška I u njemu fantastični restoran Atos Koruška. Put od Beograda do ovog mesta može biti najživopisniji i najlepši ako se ide preko Fruške gore. Objekat Atos je arhitektonski projektovan tako da prati konfiguraciju terena, sa restoranskim salama, bazenom, balkonima i smeštajnim delom raspoređenim na nekoliko nivoa. Ovo omogućava posetiocima da uživaju u fascinantnom pogledu na Dunav i da vide čudesne plaže Šašićeve ade, bez obzira gde se nalaze. Restoran odmarališta Atos nudi gostima domaće specijalitete i odabrana vina, što doprinosi celokupnom doživljaju boravka na ovom prelepom mestu.

ŠUMSKI RAJ

U selu Velika Remeta, nedaleko od istoimenog manastira, nalazi se oaza mira i tišine - etno restoran "Šumski raj". Restoran je okružen prirodom i poseduje sopstveno jezero i prostrani travnjak od oko 10.000 kvadrata. U ovom prelepom ambijentu, uz prijatnu temperaturu i čist vazduh fruškogorske šume, gosti mogu uživati u brojnim aktivnostima za decu i odrasle. Restoran ima kapacitet od 50 mesta u sali i 200 mesta na letnjoj terasi, pružajući posetiocima mogućnost da uživaju u hrani i piću dok se okruženi prirodom opuštaju. Gosti mogu dodatno obogatiti svoje vreme aktivnostima poput odbojke na travi, fudbala, vožnje fijakerom ili obilaska obližnjih manastira Velika Remeta, Krušedol i Grgeteg. Etno restoran "Šumski raj" pruža idealnu kombinaciju prirode, tradicije i gastronomskog užitka za sve posetioce.

RESTORAN KRUŠEDOLKA

Restoran Krušedolka, smešten u Vojvodini, na oko sat vremena vožnje od Beograda, ima tradicionalne domaće obroke u prijatnom ambijentu. Ovaj restoran je nastao na mestu nekadašnje škole zahvaljujući zalaganju dvoje entuzijasta iz Novog Sada koji su se odlučili na hrabar korak - da manastiru i posetiocima poklone jedan prelep prostor u funkciji restorana, uz blagoslov njegovog preosvećenstva vladike sremskog Vasilija. Na meniju restorana Krušedolka se izdvajaju jela poput vladičanskog bifteka, konjskog bifteka, zečijeg paprikaša, sarme od dimljenog šarana, domaćeg hleba, gulaša i drugih tradicionalnih specijaliteta. Restoran je idealno mesto za vikend odmor, gde posetioci mogu da se sklone od gradske gužve i buke, posete manastir Krušedol i uživaju u ukusnoj domaćoj hrani u prijatnom ambijentu neobičnog restorana Krušedolka.