MUZEJ SLATKA U KRALJEVU
Ovaj specifičan muzej posvećen je očuvanju tradicionalnih mirisa, ukusa i simbolike srpske gastronomije.
Slatko, kao posebna i skupocena poslastica, prvo je služeno na vizantijskom dvoru i pteteča mu je voće konzervirano u medu. U našu građansku kulturu dospelo je krajem 19 i početkom 20 veka kada jača nacionalni identitet i vremenom postalo je prvi srpski brend koji se danas priprema samo u Srbiji i pojedinim krajevima Grčke i Bugarske.Na specifičan način slatko je našu kulturu simbolički predstavilo i utvrdilo kao evropsku.

Kraljevačka porodica Cvetić predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje srpske tradicije i kulture. Njihova jedinstvena baština, preneta kroz tradicionalne srpske poslastice, ostaje neizostavan deo svake srpske kuće i predstavlja istinski dragulj nacionalne gastronomije. Sa preko veka i po iskustva u proizvodnji slatkiša, Cvetići su sami kreirali čak 24 od 32 poznate vrste srpskog slatka, koristeći voće, cveće i začine iz svog dvorišta. Njihova slatka su postala prepoznatljiva širom sveta, naći ćete ih u Engleskoj, Rusiji, Italiji, Indiji i drugim zemljama. U srcu Kraljeva, u staroj kući sa početka prošlog veka, nalazi se jedinstvena tura za vaša čula - Muzej Slatka. Ovaj specifičan muzej posvećen je očuvanju tradicionalnih mirisa, ukusa i simbolike srpske gastronomije. Sa preko 32 vrste slatkog, od raznog voća i cveća, muzej oživljava vreme kada je priprema i serviranje hrane bila umetnost.

Untitled design (9)

Muzej se nalazi u autentičnom ambijentu kuće porodice Cvetić iz 1908. godine, predstavljajući pravi spomenik građanske kulture početka 20. veka. Ova neobična kuća čuva duh prošlih vremena, gde su svakodnevni rituali imali poseban značaj. Kroz ukrašene zidove sa vrednim dekorativnim zidnim slikarstvom, u salonu za prijem gostiju, otkrijte kolekcije predmeta za posluživanje i pripremanje slatkog, uz čašu hladne vode. Nakon slatkog, nezaobilazna je kafa, pripremljena na tradicionalan način, tik pred posluženje, iz jednog od mnogih porculanskih servisa koji su zapravo muzejski eksponati. Muzej Slatka vas dočekuje kao najdražeg gosta, pružajući vam nezaboravno iskustvo srpske kulinarske tradicije.