KOJU MANIFESTACIJU NIKAKO DA NE PROPUSTITE U BANJI KOVILJAČI?
Banja Koviljača- jedna od najlepših i najlekovitijih banja na Balkanu, smeštena u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 metara mesto je koje svakako treba da posetite. Ja samo odlazila više puta I uvek joj se rado vraćam.
Banja Koviljača- jedna od najlepših i najlekovitijih banja na Balkanu, smeštena u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 metara mesto je koje svakako treba da posetite. Ja samo odlazila više puta I uvek joj se rado vraćam. Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.


Do Banje Koviljače drumski se stiže, iz Beograda, autoputem Beograd – Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (145 km), iz Novog Sada regionalnim putem Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (143 km). U Banji Koviljači postoji železnička stanica na pruzi Beograd – Mali Zvornik, ali njom saobraćaju samo lokalni vozovi.


No ovaj put neću pisati o njenim lepotama već o manifestaciji za koju smatram da nije dovoljno ispromovisana, o kojoj se jako malo zna, a koju treba da posetite. Radi se o Svetosavskom balu koji se svake godine održava u Kur-salonu Banje Koviljače.

kur salon cvetic 2

Kur-salon

Kur- salon je jedinstveni dvorac koji je sagrađen daleke 1932. godine za Кralja Aleksandra I Кarađorđevića. Dvorac je vrlo brzo postao sinonim za raskošne balove, u kojima su učestvovali predstavnici tadašnje jugoslovenske i evropske elite. Postoje razne polemike o nastanku imena Kur-salon, meštanima je najdraža ona koja govori da je to bio prostor u kom se održavala: K-kultura U-umetnost R-rekreacija Istina je ipak malo drugačija. Banjski Kur-salon dobio je ime po bečkom Kur-salonu, koji je izgrađen prvenstveno radi lečenja ( kure-lekovite kupke ) . Kur-salon Banje Koviljače poneo je ime tog bečkog salona ali je kod nas od samog starta imao sasvim drugu funkciju. U njega se dolazilo na balove, radi muzike, razonode ili iskušavanja sreće u prvoj kockarnici na Balkanu.

 

Svetosavski bal koji se održava u Kur-salonu koji se nalazi u srcu Banje Koviljače nešto je što morate doživeti. Tek poslednjih nekoliko godina sanacija objekta doprinela novoj mogućnosti da se ovde opet održava bal. Uz dužno poštovanje Beča,Pariza i ostalih prestonica mislim da prvo treba da upoznate ono što je u našoj Srbiji. Ovaj bal već godinama postaje neponovljiva topla ljudska priča koju samo Srbija može da ispriča. Priča isprepletena tradicijom, običajima i neizmernom lepotom druženja. U sjaju svetlosti i gospodskog ponašanja, ovo je više od samo događaja – to je autentično iskustvo koje slavi naše nasleđe. U atmosferi čuvenog Kur-salona, spojila se elegancija, tradicija i ljubav prema srpskoj kulturi.

 

Svetosavski bal počeo je osvećenjem žita i rezanjem slavskog kolača, uz pozdravnu reč primarijusa dr Aleksandra Jokića, direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“, ustanove koja rukovodi ovim impozantnim zdanjem.

Za Kur Salon su vezane i sledeće zanimljivosti: ovde je otvorena prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Jugoslavije, muzičari su plaćali da bi svirali u Kur Salonu umesto da se njima plaća, i kralj Petar II Karađorđević je nakon aprilskog bombardovanja ovde proglasio mobilizaciju. Redovni posetioci Kur Salona su bili Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, ministri, generali, a goste je zabavljala tada najtiražnija pevačica Evrope – Sofka Nikolić. Ovde su održavani Kongresi jugoslovenskih žena koje su tada započele borbu za svoja prava. U Kur Salonu je sniman film Emira Kusturice „Otac na službenom putu” koji je dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.


kur salon cvetic

Svetosavski bal, Kur-salon

Održava se svake godine na dan Svetog Save 27. Januara. Ovde se na svakom koraku oseća duh tradicije, generacije se susreću i prepliću u ritmu onog što po čemu je Srbija poznata, po duši. Lepotu su dočarale sjajna organizacija, tradicionalne odevne kombinacije, i harmonija zvuka. Rodila se priča koja teleportira kroz vreme. Kao da sam bila u nekom drugom, mnogo lepšem svetu. Članovi Kluba ljubitelja istorijskog plesa iz Beograda napravili su pravu feštu sa svojim igračima koji su bili obučeni kao što se nekad oblačilo za bal. Crkveni hor „Sabor Srpskih Svetitelja“ briljirao je svojom izvedbom a veterani KUD-a „Karadžić“ bili su pravi izbor za ovakvu manifestaciju. Orkestar Vožd bio je slag na torti ove večeri, izvanredna muzika, pesma i duh. Sve je bilo otmeno kao nekad. Svetosavski bal u Banji Koviljači nije samo događaj, to je iskustvo koje budi ponos, podseća na vrednosti gospodskog ponašanja i ostavlja neizbrisiv trag u srcu.