ŠTA VIDETI U SREMSKIM KARLOVICMA?
Dobrodošli u očaravajući svet Sremskih Karlovaca - grada bogate istorije, kulturnog nasleđa i neodoljivog šarma. U ovom blogu, otkriću vam nezaboravna mesta koja čine srce ovog prelepog vojvođanskog bisera. Kroz svaki korak, kroz šarmantne uličice, zavirite u istorijske dragulje i uživajte u autentičnim iskustvima koja čine Sremske Karlovce jedinstvenim odredištem.
Dobrodošli u očaravajući svet Sremskih Karlovaca - grada bogate istorije, kulturnog nasleđa i neodoljivog šarma. U ovom blogu, otkriću vam nezaboravna mesta koja čine srce ovog prelepog vojvođanskog bisera. Kroz svaki korak, kroz šarmantne uličice, zavirite u istorijske dragulje i uživajte u autentičnim iskustvima koja čine Sremske Karlovce jedinstvenim odredištem.


1

KARLOVAČKA GIMNAZIJA

Priču o gimnaziji neću početi sa informacijama kad je nastala, u kom stilu je građena jer to su informacije koje ćete lako da nađete svuda. Baviću se temama koje su meni bile zanimljive da znam. Viševekovne težnje srpskog stanovništva na ovim prostorima da pruže kvalitetno obrazovanje svojim potomcima, ono su što me zanimalo. Znamo da su tad obrazovanje mogli da imaju samo imućniji ljudi, koji su decu slali uglavnom u rusko-slovensku školu, ili Latinsku gimnaziju, gde su predavali srpski učitelji iz redova kaluđera i sveštenika. U to vreme kad je osnovana gimnazija, najznačajnija ličnost bio je karlovački mitropolit Stefan Stratimirović. Kao čovek čije mišljenje i zahtev se uvažavao, uspeo je da nagovori dobrostojeće trgovce tog vremena da daju novac i pomognu osnivanje gimnazije. Tako je ugledni karlovački trgovac Dimitrije Anastasijević Sabadov dao 20 hiljada forinti u srebru.Drugi građani Karlovaca prikupili su nešto više od 13 hiljada forinti. Prva fotografija u ovoj objavi je kuća u kojoj je živeo Dimitrije, obnovljena tako da ne izgubi autentičnost. Zamislite samo u to vreme da imate ovakvu kuću. Ubrzo po osnivanju gimnazija je postala središte srpske prosvete, kulture i duhovnosti. Tokom prvih pedesetak godina svog postojanja gimnazija je imala šest razreda. Kao i u većini škola tog vremena nastavni jezik bio je latinski, a učili su se i: nemački, istorija, geografija, prirodne nauke, fizika, antropologija, rimske starine, logika i moralika, a kasnije i grčki i mađarski jezik. Nastava na srpskom jeziku počinje da se odvija od 1852. godine.

karlovci palata ilion


ZAVIČAJNA ZBIRKA SREMSKI KARLOVCI

Nalazi se u palati Ilion, nekadašnjoj rezidenciji baronske porodice Rajačić. Prvobitna kuća, koja se nalazila na mestu današnje, napravljena je u prvoj polovini 19. veka. Današnji izgled Ilion je dobio 1920. godine. Tada je zgrada nadograđena, a uređena je i bašta. U kući svog sinovca često je boravio mitropolit, a kasnije i patrijarh, Josif Rajačić. Njegovo svetovno ime bilo je Ilija, što je jedna od pretpostavki za ime palate – ILION o kojoj možete čuti više od kustosa. Kada je patrijarh Josif Rajačić 1861. godine, nekoliko meseci pred smrt, dobio od cara Franca Jozefa baronsku titulu, ona je mogla da se prenese i na određene grane njegovih bliskih rođaka. Zbirke u palati sadrže predmete koji su značajni za proučavanje bogate prošlosti Sremskih Karlovaca. Muzejsku postavku čini nekoliko celina: izložba o Branku Radičeviću, seljačka kuhinja s kraja 19. i početka 20. veka, slike Milića od Mačve, akvareli Svetomira Lazića i svečana trpezarija porodice Rajačić. Branko Radičević, pesnik epohe romantizma, najslavniji je učenik Karlovačke gimnazie, njegov život ilustrovan je uz pomoć fotografija, dokumenata i knjiga – različitih izdanja pesama koje je pisao. Legat slikara Milića od Mačve je zasebna celina. Umetnik je poklonio 60 slika – ulja na dasci, akvarele i nekoliko pastela. Svečana trpezarija baronske porodice Rajačić me najviše oduševila. Kompletno sačuvana, izuzetna je ambijentalna celina. Napravljena je po porudžbini, verovatno u Beču, početkom treće decenije 20. veka. Njena specifičnost sastoji se i u tome što se poslednjih nekoliko decenija nalazila u tzv. „Titovim salonima“, u Oficirskom paviljonu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na sreću, sačuvani su svi delovi trpezarije, tako da se ona danas nalazi u svom prvobitnom prostoru. Posle Drugog svetskog rata, godine 1947. u jedan deo palate Ilion useljen je Gradski muzej Sremskih Karlovaca (koji se od 1963. godine nalazi u sasatavu Muzeja grada Novog Sada, a sada nosi naziv Zavičajna zbirka Sremski Karlovci). Cena pojedinačne ulaznice je 200rsd.


2

BERMET VILLA

Ako volite pogled na bogatu istoriju, ukus tradicije i miris lipe… Ako želite da vreme stane u trenutku kada uživate svim čulima… Dopustite da vas Bermet vila u Sremskim Karlovcima povede u ušuškan svet, koji će vas potpuno osvojiti. Svet boemstva, istinske ljubavi prema životu i večne mladosti. Zvona Saborne crkve i voda sa česme Četiri lava pričaće vam o vekovima koji su ovuda prohujali. Dok budete uživali u specijalitetima, a zalogaje budu pratili gutljaji karlovačkih vina i rakija, zatvorite oči i prepustite se čistom hedonizmu. Ovo je mesto koje obavezno treba da vam bude izbor kad je ručak u pitanju. BERMET vino ovde je najukusnije koje sam probala.