ŠTA VIDETI U ERDEVIKU?
Malo selo koje broji svega 3300 stanovnika a nalazi se u istočnom delu opštine Šid, mesto je koje morate posetiti. Šumovito, lepo uredjeno sa širokim ulicama I nekom prelepom atmosferom ima svašta da ponudi. O tome koliko je naš mozak čudna stvar govori I činjenica da ponekad potpuno nemamo kontrolu nad onim šta on zapamti.
Malo selo koje broji svega 3300 stanovnika a nalazi se u istočnom delu opštine Šid, mesto je koje morate posetiti. Šumovito, lepo uredjeno sa širokim ulicama I nekom prelepom atmosferom ima svašta da ponudi. O tome koliko je naš mozak čudna stvar govori I činjenica da ponekad potpuno nemamo kontrolu nad onim šta on zapamti. Posle table da smo ušli u Erdevik meni je u sadašnji trenutak dozvao priču o diki iz Erdevika. Ne sećam se ni kad mi je ni ko mi je ispričao ali ona ide nekako ovako; Dika iz Erdevika je posebna sorta muškarca, uglavnom gabaritan, vredan I pošten, koji svašta ume da popravi I napravi, posebno je vešt da napravi kulen I da bude domaćin,sa njim je sve lako I lepo. Dikinu ženu ništa ne mrzi, ona je vrsna domaćica, I nije joj ništa teško jer uz sebe ima čoveka koji je usrećuje svojom jednostavnošću ,vedrinom I kvalitetom . To vam je zaista ukratko ono što vlada ovim malim selom. Neka mala a tako velika sreća, tiha radost, lepe okućnice, uštirkane kuće, puno cveća…Prosto, mesta gde je ljubav uvek prepoznaš.


U samom Erdeviku nemate da obiđete ništa konkretno, osim da prošetate ali zato u neposrednoj blizini ima puno lepota koje predlažem da vidite. Dakle, Šta videti u okolini Erdevika Jezero Bruje, poznato još i pod nazivom Erdevičko jezero, je veštačko jezero smešteno severozapadno od Erdevika, na izlazu ka naselju Ljubi. Nastalo je osamdesetih godina prošlog veka za potrebe vodosnabdevanja obližnje vinarije, pregrađivanjem Izvora Banja. Inače, taj Izvor je u narodu čuven I kao banja Kulina I poznat je po tome što su tamo dolazili rimski leginorali koji su uživali u termomineralnim, lekovitim vodama. Danas, ove vode utiču I u jezero Bruje.

Ono je omiljeno kupalište I uopšte mesto za odmor svih iz okolnih sela. Predivno izleda; puno zelenila, vrbe do poda, uredjena plažica, klupe, drvene ležaljke…A atmosfera predivna, ja bih je opisala kao sva sećanja iz svog detinjstva. Radosni ljudi, sve teče, druže se, podižu šator, peku roštilj, puštaju muziku iz auta, dok vetar sa Fruške gore šapuće drveću da lišće šušti pa to čini atmosferu prijatnom ma kolika da je vrućina napolju. Nema kafića, osim jednog improvizovanog pa je potpuno normalno da ponesete termos sa kafom, sendvič I vodu te da se podsetite kako se uživalo nekad.


Nedaleko od jezera Bruje, bukvalno možete da vidite Gastro Chalet of Erdevik Winery- Vinsku kuću Erdevik. Ovaj restoran mogao bi da se poredi sa svetskim restoranima što se tiče svega. Pomalo je neobično da tako nešto imamo u Srbiji a da za to nismo čuli I da nije privuklo pažnju. Kuća od ciglica, prostrano dvorište, zelenilo, dobro vino I hrana…Ambijent osvaja prefinjenim stilom I toplinom Ovaj unikatan osećaj upotpunjen je diskretno ljubaznim osobljm. Komotno može da parira Italiji I ja vam iskreno predlažem da vidite.

Jezero Moharač

Nakon posete Vinskoj kući, udaljeno nešto malo više od 2km dalje nalazi se jezero Moharač. Veliko je toliko da sam se iznenadila, okruženo vinogradima, oranicama i šumom. Nije me impresioniralo kao jezero Bruje. Mislim da je Moharač ipak za ribolovce i ljubitelje prirode, postoje uređene klupe sa nadstrešnicom, a na samom jezeru je dozvoljeno i kampovanje. Priroda oko jezera je uređena i održavana, na obali je obrasla trska i rogoz. Ovaj deo Fruške gore poznat je i po izvorima pijaće vode, a jedan takav izvor se nalazi ispod brane jezera Moharač.


Avanture po Srbiji Cvetić predlažu da Erdevik upoznate tokom leta i jeseni.