JEFTINO PUTOVANJE DO SREMSKIH KARLOVACA REGIO VOZOM
Kao neko ko voli da istražuje i otkriva nova mesta, ali i da pritom uštedi, odlučila sam da se uputim na jednodnevni izlet u Sremske Karlovce. Jednostavan i jeftin način da stignem do ovog šarmantnog grada u vojvodini bio je regio vozom. Evo kako je protekao moj dan!
Kao neko ko voli da istražuje i otkriva nova mesta, ali i da pritom uštedi, odlučila sam da se uputim na jednodnevni izlet u Sremske Karlovce. Jednostavan i jeftin način da stignem do ovog šarmantnog grada u vojvodini bio je regio vozom. Evo kako je protekao moj dan!

Putovanje Regio Vozom Putovanje je počelo na železničkoj stanici u Novoj Pazovi. Kupila sam kartu za regio voz koji vozi do Sremskih Karlovaca. Cena karte je vrlo povoljna, svega nekoliko stotina dinara, što je zaista sjajno za niskobudžetno putovanje. Voz je udoban i čist, a putovanje traje oko 20 minuta. Dok voz prolazi kroz prelepe pejzaže Vojvodine, uživala sam u pogledu na polja i brežuljke, što je bio savršen uvod u moj dan.


Prva Stanica: Karlovačka Gimnazija

karlovacka gimnazija

Po dolasku u Sremske Karlovce, prva destinacija mi je bila Karlovačka gimnazija, najstarija gimnazija u Srbiji. Ovaj impozantni zgrada odiše istorijom i kulturom, a njena unutrašnjost je jednako fascinantna kao i spoljašnost. U dvorištu gimnazije, nalaze se statue poznatih srpskih pisaca, koje su pravi užitak za ljubitelje književnosti poput mene.

Patrijaršijski Dvor: Dragulj Sremskih Karlovaca


Jedna od najmonumentalnijih i najznačajnijih građevina u Sremskim Karlovcima je Patrijaršijski dvor. Ova veličanstvena građevina, sagrađena krajem 19. veka, danas služi kao sedište Eparhije Srpske pravoslavne crkve, dok leti postaje letnja rezidencija Patrijarha.Nalazi se u samom srcu grada, a njena zadivljujuća arhitektura koja kombinuje barokne i renesansne elemente čini je nemogućom za promašiti. Patrijaršijska riznica je otvorena za javnost, pa tako možete zaviriti u svet bogate crkvene istorije. Unutar riznice nalaze se portreti episkopa i mitropolita, značajne ikone i ikonostasi, kao i dragoceni stari rukopisi i drugi umetnički i istorijski predmeti.Osim unutrašnjosti, pažnju svakako privlači i lepo uređen vrt Patrijaršije. Prošetajte kroz ovaj mirni vrt, odmorite se na nekoj od klupa i uživajte u prelepoj atmosferi ovog istorijskog mesta. Patrijaršijski dvor je zaista dragulj Sremskih Karlovaca koji ne smete propustiti prilikom posete ovom šarmantnom gradu.

Crkva Svetog Nikole

crkva svetog nikole sremski karlovci

Moj sledeći cilj bila je Crkva Svetog Nikole. Ova pravoslavna crkva je predivan primer barokne arhitekture, sa prelepim ikonostasom unutar. Mir i tišina unutar crkve pružaju savršen trenutak za duhovno osveženje. Ovo je ujedno I najveći pravoslavni hram u gradu – odmah je pored Patrijaršijskog dvora. U kripti ove crkve sahranjeno je nekoliko vladika, a ikonostas crkve, koji su na drvetu oslikali Teodor Kračun i Jakov Orfelin. Na na zidovima možete videti radove Paje Jovanovića, koji je za Sabornu crkvu naslikao nekoliko scena iz Starog i Novog zaveta, ali i četiri slike s događajima iz srednjovekovne srpske istorije. Obavezno u sklopu crkvenog kompleksa posetite i crkvenu vinariju, ali i fabriku za izradu sveća.

Karlovačka gimnazija: Kroz vekove znanja i tradicije


Karlovačka gimnazija, otvorila je svoja vrata davne 1791. Godine I najstarija je srpska gimnazija,. Danas je to filološka gimnazija, a posetioci imaju priliku da je obiđu uz pratnju sadašnjih učenika koji je pokazuju kao vodiči. Nastava se nekad ovde odvijala na latinskom jeziku I imala je samo šest razreda.Danas, pored latinskog, učenici izučavaju starogrčki i savremene jezike, čime se čuva bogata lingvistička tradicija. Karlovačka gimnazija ponosi se svojom dugom istorijom i čuvenim učenicima, među kojima su Branko Radičević, Jovan Sterija Popović i Vasa Stajić. Jedan od najznačajnijih delova gimnazije je njena biblioteka, koja se ubraja među najbolje školske biblioteke u zemlji. U njoj se čuvaju dragoceni primerci, poput fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, kao i prva izdanja dela Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića. Široj javnosti, Karlovačka gimnazija je postala poznata po „ulozi“ nastavničke zbornice u filmu Lajanje na zvezde.

Česma četiri lava: Simbol Sremskih Karlovaca


4 lava

Česma Četiri lava, neosporno jedan od simbola Sremskih Karlovaca, sagrađena je 1799. godine u čast otvaranja prvog vodovoda u Karlovcima. Ova impresivna česma, izrađena od crvenog mermera, nalazi se na uzvišenju od tri mermerna stepenika, što joj daje poseban šarm. Voda sa česme je pijaća i osvežavajuća, a lokalna legenda kaže da će se svako ko se napije ove vode sigurno vratiti u Sremske Karlovce. Bilo da ste turista ili lokalac, česma je idealno mesto za osveženje i fotografisanje.

Bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac“:


sfinga sremski karlovci

Centar pravoslavnog obrazovanja u Sremskim Karlovcima Bogoslovija „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima nastavlja tradiciju nekadašnje karlovačke bogoslovije, najvažnije ustanove za obrazovanje sveštenika pravoslavne vere u Ugarskoj tokom poslednjih 150 godina njenog postojanja. U nekim zapisima našla sam da je prvu srpsku pravoslavnu bogosloviju osnovao je mitropolit karlovački Stefan Stratimirović 1794. godine, što je tri godine nakon osnivanja čuvene Karlovačke gimnazije. Ova bogoslovija je radila do 1872. godine, kada je privremeno zatvorena. Ponovno otvaranje bogoslovije usledilo je 1875. Godine. U osvit Prvog svetskog rata, 1914. godine, ugarske vlasti ukidaju školu kao vid pritiska na Srbe preko Save i Dunava. Nakon rata, bogoslovija, zajedno sa patrijaršijskim prestolom, seli se u Beograd, gde kasnije prerasta u Bogoslovski fakultet.Godine 1964. bogoslovija se ponovo osniva u Sremskim Karlovcima, noseći ime Svetog Arsenija Sremca. Bogoslovija je poznata i kao izvor čuvenog karlovačkog pojanja, koje je decenijama u crkvenoj muzici sačuvano zahvaljujući Korneliju Stankoviću, koji je prvi pretočio karlovačko pojanje u note i sačuvao ga za nove generacije.Danas je ova škola jedna od sedam bogoslovija Srpske pravoslavne crkve, smeštenih u četiri države. Učenici se ovde obrazuju i vaspitavaju u duhu sveštenog predanja, pripremajući se za služenje Crkvi, kao i za nastavak školovanja na teološkim fakultetima i duhovnim akademijama. Školovanje u bogosloviji traje pet godina. Ono što mi je još bilo interesantno su sfinge na ulazu. Sfinga je biće s lavljim telom, a ovnovom, sokolovom, jastrebovom ili ljudskom glavom. Izmislili su je Egipćani u Staroj Državi, a potom je donesena i u grčku mitologiju.Narodno-crkveni fondovi bili su preteča razvoja bankarstva u Vojvodini, a sfinge su između ostalog dobile i ulogu simboličnih čuvara banaka. Bogoslovija je danas smeštena u nekadašnjem zdanju Crkveno-narodnih fondova, jednoj od najznačajnijih i najvrednijih građevina u starom jezgru Sremskih Karlovaca, kao Prostorne kulturno-istorijske celine izuzetnog značaja za Srbiju. Zgrada Crkveno-narodnih fondova podignuta je pod pokroviteljstvom patrijarha Georgija Brankovića za potrebe Crkveno narodnih fondova 1902. godine.

Vinarije i degustacija vina


vino

Jedan od vrhunaca mog izleta bila je poseta lokalnim vinarijama. Sremski Karlovci su poznati po svojim vinima, pa nisam mogla da propustim priliku da probam neka od njih. Jas am konkretno posetila Podrum Bajilo, koja se nalazi u lagumima iz 1864. Godine. Porodica Bajilo je dalmatinskog porekla, odakle je u Sremske Karlovce 1966. godine prenela bogatu vinogradarsku kulturu i vinsku tradiciju. Oni proizvode vina iz sopstvenih vinograda od raznovrnih sorti grožđa, od kojih 65% zasada čine sorte stvorene na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Vinogradi porodice Bajilo zauzimaju površinu od 22 ha i nalaze se na obližnjim padinama planine – Nacionalnog Parka Fruške Gore.

Ručak u restoranu Bermet villa

Bermet-

Gladna nakon obilaska i degustacije vina, odlučila sam da se počastim ručkom u jednom od lokalnih restorana. Izabrala sam mesto sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom. Ovaj restoran se nalazi u pešačkoj zoni, a iz njega se pruža pogled na sve kulturno-istorijske znamenitosti grada – Karlovačku gimnaziju, česmu „Četiri lava“, Dvor Patrijaršije, Sabornu crkvu Svetog Nikole. Među gotovim jelima možete pronaći lokalne specijalitete poput rindflajša i perkleta, kao i raznovrsne pice. Kada ste u Karlovcima, logičan izbor je Karlovačka šnicla - obilno punjena i savršeno pohovana. Ako volite začinjenu hranu, pikantna krilca su odličan izbor za ravnotežu ukusa. Ova vila je jedan ušuškani svet lepog ambijenta I fenomenalnih ukusa, obavezno je posetite!

Povratak Kući Nakon predivnog dana provedenog u Sremskim Karlovcima, vratila sam se na železničku stanicu i uhvatila regio voz nazad za Novu Pazovu. Putovanje nazad bilo je jednako ugodno kao i dolazak, a ja sam bila ispunjena novim utiscima i divnim uspomenama. Obožavam Sremske Karlovce! Taj gradić je prava mala oaza lepote, kulture i vrednosti. Putovanje regio vozom je ekonomičan i praktičan način da stignete tamo, imate polaske iz Beograda, Zemuna, Batajnice, Nove I Stare Pazove, Inđije, Beške, Novog Sada. Ako volite istoriju, prirodu, vino i dobru hranu, Sremski Karlovci će vam sigurno pružiti nezaboravno iskustvo.