ZANIMLJIVOSTI O KRUPAJSKOM VRELU
Pitala sam se da li u Srbiji postoji neko takvo čarobno mesto koje bi moglo biti najlepša scenografija za bajku. I zamislite, ima! Kad putujem negde volim da znam priče i legende o tom mestu, a Krupajsko vrelo ih ima mnogo.


To mesto nalazi se u istočnoj Srbiji i zove se Krupajskog vrelo, ujedno ono je i spomenik prirode I kategorije. Nekada je na ovom mestu voda u mlazovima izvirala iz pećine. Izgradnjom brane drastično se menja prvobitni izgled vrela. Ovaj prvobitni izvor je potopljen, i sada je vidljiv vamo jedan deo ispred pećine. Vlasi uvek imaju neke legende koje su malo zastrašujuće, pa tako kruži legenda da pećinu sa blagom čuva zlobni vodeni duh Trator koji se prerušava u starca ili dečaka i kažnjava one koji žele da uđu u Zlatnu pećinu.

IMG_20230708_145403

Ulaz je dozvoljen samo na jedan dan kad on udarajući u bubnjeve poziva ostale duhove na svoju slavu. Ako pak neko reši da uđe u pećinu zauzvrat duh traži nagradu, obično mladu i lepu devojku. To je priča koju će vam prvo ispričati u ovom kraju. Ja ću vam dodati da je Trator dominirao dok mu kao "žrtvu" nisu prineli mladu lepoticu koja je zapravo bila dobra vila. Kažu da je toliko svetlela kad su hteli da je predaju, da je od njenog svetla i odsjaja u vodi, Trator pobegao u Zlatnu pećinu kako ne bi obnevideo od tolikog svetla. Čuvarka Krupajskog vrela, stražari nad ovom lepotom, poprilično je dobronamerna i sve što želi je da poverujete da bajke zaista postoje.